+36-1/256-1674 | info@acsokolades.hu

+36-1/256-1674 | info@acsokolades.hu

Blog

Kávé és Zene

Mester Kata
2021.08.29 10:49
Kávé és Zene

Milyen gyönyörűen hangzik ez a két szó együtt, nem igaz?

 

Az év 40. hetében több világnapot is ünneplünk, ami minket is érint. Az egyik ilyen szeptember 29-én a Kávé Világnapja és október 1-én a Zene Világnapja. Ez alkalomból szeretnénk Nektek bemutatni két márkánkat egy kicsit részletesebben.

Most biztosan sokan arra gondoltok, hogy mi közünk van nekünk a zenéhez? Valójában nagyon is sok. Kezdjük is a Reber márka bemutatását:

A márka története 1865-ben kezdődött amikor a német Peter Reber megnyitotta első cukrászda-kávézóját Münchenben. 73 év folyamatos működés után 1938-ban költözött át a kávézó Bad Reichenhall-ba, ahol a cég székhelye ma is található. A cég vezetését azóta a család ötödik generációja látja el és valamennyi Reber csokoládé hagyományos családi recept alapján készül, így a Reber Mozart Kugel, több mint 100 éve, változatlan. Természetesen a termék fejlesztések sosem állnak meg, így napjainkra az eredeti, főként étcsokoládés desszertből mára "Constanze Mozart kugel" elnevezéssel tejcsokoládés és "Constanze White" néven fehércsokoládés-málnás-marcipános változat is kapható.

A Reber Mozart golyóról:

Mint az köztudott, az ifjú zeneszerző Wolfgang Amadeus Mozart, rajongott mindenféle bonbonért és édességért, amit előszeretettel és igen gyakran fogyasztott. Ő ihlette meg a róla elnevezett édességet, mely épp olyan különleges, mint a géniusz szimfóniái: időtlen és harmonikus.

Bár számtalan gyártó készíti ezt az édességet különböző receptúrák alapján, az alapanyagok mindegyiknél megegyeznek: pisztácia és mandula marcipán, nugát és csokoládé. A titok azonban a minőségben és az arányokban rejlik.

Reber Gourmet Marcipán:

A gyár 1904 óta alkalmazza a hagyományos lübecki eljárást a marcipán készítés során. A legjobb minőségű kaliforniai mandulát és finomra őrölt cukrot vegyítenek egy cseppnyi rummal, hogy kiegészítsék az ízét. A Mozart golyókban használt marcipán minimum 36%-ban mandula.

Reber Gourmet Nugát:

Nugátjuk elsősorban mogyoróból és/vagy mandulából készül. A híres Levante-i mogyoró adja meg az állandó minőséget és a kiváló ízt. Azonban fontos faktor a mogyoró pörköléséhez használt hőmérséklet, ami döntően meghatározza a nugát aromáját és színét.

A csokoládé:

Az étcsokoládéban nagyon magas a kakaó szárazanyag tartalom, legalább 60%, a Reber alpesi tejcsokoládéban pedig minimum 35%.

A Reber minőségi garancia:

Válogatott alapanyagok és kíméletes feldolgozás jellemzi az összes Reber csokoládé különlegességet.

  • nincsenek ízfokozók
  • nincsenek mesterséges aromák
  • nincsenek mesterséges színezékek és tartósítószerek
  • nincs génmódosított nyersanyag
  • nincs pálmaolaj
  • idegen zsiradékoktól mentes
  • növényi zsiradék mentes (kivétel a kakaóvaj)

IFS és UTZ hitelesítés:

A Reber IFS tanúsítvánnyal rendelkezik, mely garantálja az élelmiszer előállítási folyamatok állandó nyomon követését, a nyersanyagok beszerzésétől és a gyártástól kezdve a végtermékek kiskereskedőkig történő leszállításáig.

Az UTZ certifikáció magában foglalja a fenntarthatóság fogalmát, így a Reber csokoládékon keresztül a kakaó termelőket és a fenntartható kakaó termesztéssel kapcsolatos projekteket támogatjuk.

                                                                                                                               

Számos termék KOSHER tanúsítvánnyal rendelkezik:

A zsidó étrendi törvények betartása érdekében rendszeresen ellenőrzik a Reber gyártási folyamatait, valamint az alapanyagok előállítását és beszerzését.

 

Második kiemelt márkánk a Little’s, méltán híres fantasztikus ízesített kávéiról.

A Little's kávék története, több mint 30 évvel ezelőtt kezdődött. Egy házaspár, Henry és Leila Little Finnországban éltek, Leila finn állampolgár volt, Henry pedig egy cserediák, amikor megismerkedtek. Kaliforniában töltött utazásaik során megihlette őket, egy speciális pörkölt ízesített kávé.

Amint visszautaztak Finnországba, feladták addigi munkájukat és elkezdték saját kávébabjaikat pörkölni és kedvenc ízeiket hozzáadni. Kicsiny tervük elkezdett felgyorsulni és a 90-es évek elejére Skandinávia egyik legtermékenyebb kávépörkölői lettek. 1995-ben úgy döntöttek, szeretnék még inkább szélesíteni látókörüket, ezért két gyermekükkel együtt átköltöztek Angliába.

Napjainkban egyik gyermekük Will és felesége Caroline vezeti a vállalkozást, a maguk fiatalos lendületével. Mai termék választékukat úgy alakították ki, hogy megfeleljenek az emberek felgyorsult életmódjának. Előtérbe kerültek az ízesített-instant kávékülönlegességek, melyek őrölt társaikhoz hasonlóan a legjobb minőségű Arabica kávéból készülnek.

Az instant kávéról:

Egy kutatás szerint a magyar lakosság mindössze 16%-a tudja, hogy az instant kávé valójában 100%-ban valódi kávéból készül. Ez logikus magyarázat arra, hogy a többség miért választja még ma is a tradicionális őrölt vagy szemes kávékat.

A többség (teljesen tévesen), még ma is gyengébb élénkítő hatást tulajdonít nekik, sőt néhányan egyenesen egészségre károsnak tartják és sokak szerint különböző káros adalék anyagok vannak benne.

Ezek azonban egytől-egyig tévhitek. Az instant kávék általában Arabica vagy Robusta kávé megfelelő arányú keverékéből állnak (a Little’s erre a célra kizárólag Arabica kávét használ). Az sem igaz, hogy az instant kávék „ereje” vagy íze eltérne a főzött kávétól. Mivel ezek a kávék előfőzöttek, így igazából mi magunk dönthetjük el, hogy mennyire szeretnénk kedvencünket erősen vagy éppen gyengén inni. Magunk szabályozhatjuk, hogy mennyi kávét, vizet vagy éppen tejet teszünk a bögrénkbe.

Az adalék anyagokkal kapcsolatosan sincsen mindenki tisztában. A Little’s kávékban például – sok másik márkával ellentétben – egyáltalán nincsen sem cukor, sem tejpor, sem más egyéb káros adalék anyag. Csak kávé és természet azonos aromák, fűszerek. A titok a liofilizálásban rejlik. A liofilizálást – más néven fagyasztva szárítást – az élelmiszeripar sok másik területen is sikeresen alkalmazza (pl: gyümölcsöknél).

A liofilizálás menete:

A szárítandó anyagot (az esetünkben lefőzött Arabica kávét) egy zárt tartályban először lehűtik, majd végül megfagyasztják. Ezt követően a liofilizáló berendezésből elszívják a levegőt és az alacsony nyomású térben vákuum keletkezik. A kialakult környezetben megindul a víz párolgása. Az adott közegben a szilárd jégből azonnal vízgőz keletkezik (kimarad a folyékony fázis). A ciklus során folyamatosan ellenőrzik az anyag változását különböző érzékelőkkel, majd a vége felé haladva fokozatosan vissza melegítik maximum 20°C-os hőmérsékletre. A legvégén helyreállítják a tartály légnyomását és a kész kiszárított tömböt összetörik.

Ezt a granulátumot hívjuk instant kávénak. A fogyasztó a víz hozzáadásával pusztán visszafordítja az imént leírt folyamatot. Egyszerű fizika. Ugye, hogy nem is olyan ördöngős? :)