+36-1/256-1674 | info@acsokolades.hu

+36-1/256-1674 | info@acsokolades.hu

Kislexikon

Forastero

2023.11.27 08:00
Forastero

Az idegen...

A forastero spanyolul idegent jelent. A gyarmatosítás idején a Spanyol birodalom Venezuelában termelte a hazai kakaót és az Amazonas vidéki kakaó idegennek számított, innen ered elnevezése.

A kakaóbab esetében a Forastero a legjelentősebb fajtacsoport, mely vad, félvad és termesztett kakaófákat is felölel. Közülük a  legszélesebb körben termesztett csoport a sárgadinnyére emlékeztető toktermésű Amelonado csoport melyet főleg Brazíliában és Nyugat-Afrikában termelnek. A legelterjedtebb és legnagyobb mennyiségben termelt kakaóbab fajta. Eredetileg az Amazonas régiójából származik, de ma már a világ minden táján megtalálható.

A legtöbb Forastero fajtát nagy mennyiségben és közepes minőségben termelik, de vannak kivételek, például az ecuadori Cacao Nacional és Arriba Forastero, melyek a legjobb minőségű étcsokoládék alapanyagául szolgálnak.

A kevésbé jó minőségű kakaóport fel szokták javítani a különlegesebb zamatú Criollo, Trinitario és Arriba National fajtákkal.
A Forastero-k magas hozamúnak és a betegségekkel szemben viszonylag ellenállónak számítanak. Egyes források szerint a kereskedelmi forgalomban kapható kakaó jelentős százaléka Forastero-fák terméséből készül.