Ez a legrégebbinek tartott kakaófajta, melyet az olmékok majd a maják már 2000 évvel ezelőtt termesztettek Dél-Amerika területén. A mai tiszta „vérvonalú” Criollo fajtákat Ancient Criollo-nak is nevezik. Elnevezése a spanyol "criollo" szóból ered, amely jelentése "kreol" azaz helyi, őshonos. A genetikai vizsgálatok szerint feltehetően az őslakók egy nagyon kis őserdei populációból szedett magokból terjeszthették el. A világ jelenlegi kakaótermelésének alig 1 százaléka áll e fajtából.
Termése kisebb és keskenyebb mint a többi kakaógyümölcsnek, felszíne "rücskös". A Criollo-nak alacsony a terméshozama, kevéssé ellenálló a betegségeknek, termesztése pedig nehézkes. Ugyanakkor a különlegesen finom ízű csokoládék ebből a fajtából készülnek, ezért elsősorban a prémium gyártók, köztük is inkább a kézműves manufaktúrák használják. Nagyon gyakran nem "tiszta" criollo csokoládékat késztenek belőle. Intenzív és különleges aromája miatt más kakaófajtákkal keverik, javítva azok minőségén. A csokoládé és a kakaókultúra terjedésével azonban egyre nagyobb az igény az ilyen különlegességekre.
A Criollo-fák a 18. század közepéig uralták a piacot, de eredeti példányt ma már nehéz találni. Manapság leginkább Venezuelában jellemző az előfordulása.