+36-1/256-1674 | info@acsokolades.hu

+36-1/256-1674 | info@acsokolades.hu

Kislexikon

Gianduja

2024.01.29 08:00
Gianduja

A torinó-i finomság...

A gianduja egy olasz származású édesség, amely a francia megszállás idején született Torinóban. Az 1800-as évek elején Napóleon embargót vezetett be a brit kikötőkből érkező kereskedelmi hajók rakományára, ami miatt a kakaó ára annyira magas lett, hogy a helyi cukrászoknak más, elérhető eszközökhöz kellett nyúlnia. Egy Michele Prochet nevű cukrász volt olyan találékony, hogy a kakaó egy részét a környékből származó mogyoró lisztjével helyettesítette. Piemont régió a világ egyik legjobb minőségű mogyoró termő területe, így Michele terméke egyedülálló lett.

A gianduja pontos fogalma tehát: Nagyon finomra darált mogyoró (mandula vagy dió), cukorral és ét vagy tejcsokoládéval összekeverve. A gianduia titka jórészt a minőségi alapanyagokban, a megfelelő arányokban és a mogyoró lassú, 150-180 fokos hőmérsékleten történő kíméletes pörkölésében rejlett. Az 1850-es évekre a továbbfejlesztett és finomított változat a legkényesebb ízlést kielégítő ínyencséggé fejlődött.

A kakaó-cukor-mogyoróliszt keverék egyébként részben a nugát ősének is tekinthető, azzal a különbséggel, hogy az kakaóvaj-cukor-mogyoróliszt keveréke, tehát valójában nem tartalmaz kakaót.

Michele egész mogyorót és cukrot kevert még hozzá, majd ezt a keveréket pralinévá formálta – így született meg a torinóiak leghíresebb édessége, a Gianduiotti.

Giandujás termékeink ITT érhetőek el.