+36-1/256-1674 | info@acsokolades.hu

+36-1/256-1674 | info@acsokolades.hu

Kislexikon

Instant kávé

2024.02.01 08:00
Instant kávé

Nem szeretjük a tévhiteket...

Egy kutatás szerint a magyar lakosság mindössze 16%-a tudja, hogy az instant kávé valójában 100%-ban valódi kávéból készül. Ez logikus magyarázat arra, hogy a többség miért választja még ma is a tradicionális őrölt vagy szemes kávékat.

A többség (teljesen tévesen), még ma is gyengébb élénkítő hatást tulajdonít nekik, sőt néhányan egyenesen egészségre károsnak tartják és sokak szerint különböző káros adalék anyagok vannak benne.

Ezek azonban egytől-egyig tévhitek! Az instant kávék általában Arabica vagy Robusta kávé megfelelő arányú keverékéből állnak. Az sem igaz, hogy az instant kávék „ereje” vagy íze eltérne a főzött kávétól. Mivel ezek a kávék előfőzöttek, így igazából mi magunk dönthetjük el, hogy mennyire szeretnénk kedvencünket erősen vagy éppen gyengén inni. Magunk szabályozhatjuk, hogy mennyi kávét, vizet vagy éppen tejet teszünk a bögrénkbe.

A titok a liofilizálásban rejlik. A liofilizálást – más néven fagyasztva szárítást – az élelmiszeripar sok másik területen is sikeresen alkalmazza (pl: gyümölcsöknél).

A liofilizálás menete:

A szárítandó anyagot (az esetünkben lefőzött Arabica kávét) egy zárt tartályban először lehűtik, majd végül megfagyasztják. Ezt követően a liofilizáló berendezésből elszívják a levegőt és az alacsony nyomású térben vákuum keletkezik. A kialakult környezetben megindul a víz párolgása. Az adott közegben a szilárd jégből azonnal vízgőz keletkezik (kimarad a folyékony fázis). A ciklus során folyamatosan ellenőrzik az anyag változását különböző érzékelőkkel, majd a vége felé haladva fokozatosan vissza melegítik maximum 20°C-os hőmérsékletre. A legvégén helyreállítják a tartály légnyomását és a kész kiszárított tömböt összetörik.

Ezt a granulátumot hívjuk instant kávénak. A fogyasztó a víz hozzáadásával pusztán visszafordítja az imént leírt folyamatot. Egyszerű fizika. Ugye, hogy nem is olyan ördöngős?

Instant kávéinkat ITT találjátok.