+36-1/256-1674 | info@acsokolades.hu

+36-1/256-1674 | info@acsokolades.hu

Kislexikon

Kakaóvaj

2023.10.30 08:00
Kakaóvaj

A sokrétű zsíradék...

A kakaóvaj egy ehető természetes zsiradék, melyet a kakaóbabból nyernek hidegsajtolásos eljárással (lásd: "Van Houten sajtológépe") a csokoládé és kakaó gyártása során. Enyhén csokoládészerű íze és aromája van. A fehér csokoládéban ez az egyetlen kakaókomponens. Olvadáspontja 35°C, mely elég magas ahhoz, hogy szilárd legyen szobahőmérsékleten, de elég alacsony ahhoz hogy a szájban vagy a bőrünkkel érintkezve olvadjon.

Kezdeti szűretlen állapotában illatában és színében is a csokoládéra hasonlít, ugyanis sötétbarna (1-es kép). Többszöri szűrésen esik át, mielőtt megkapjuk az ismert "elefántcsont színt" (2-es kép).  A jó minőségű kakaóvaj onnan ismerhető fel, hogy a hidegeljárással szűrt kakaóvaj nem veszíti el jellegzetes kakaó illatát.

   

A kakaóvajnak több jelentős felhasználási területe létezik. Az egyik ezek közül természetesen a csokoládé és édes ipar. A kakaóvaj az egyik fő alapanyaga a fehér csokoládénak (lásd: "Fehér csokoládé"), de az ét- és tejcsokolé gyártásában is fontos szerepe van, hiszen az igazán krémes csokoládéhoz zsiradékra is szükség van.

A másik fontos felhasználási területe a kozmetikai ipar. Mivel a kakaóvaj természetes fényvédő hatással rendelkezik (5-6 faktor), önmagában használva is védi a bőrt. Számos kozmetikai cikk kiváló alapanyaga legyen az krém, ajakápoló, szappan, sampon vagy hajbalzsam. Évszázadok óta bevált csodaszer, mivel (mint már azt korábban említettük) olvadáspontja 35 °C, ezért a bőrrel érintkezve nagyon hamar beszívódik még akkor is, ha egyébként kemény zsiradékról beszélünk, magas E-vitamin tartalma pedig táplálja a bőrt. Kiváló ellenszer a terhességi csíkokra. Magas antioxidáns tartalma miatt képes lassítani a bőr öregedési folyamatát és védelmet nyújt a környezeti behatások ellen. Léteznek kutatási eredmények arra vonatkozóan, hogy stresszoldó hatással is rendelkezik, védi és erősíti az immunrendszert.

Zsiradék lévén kiválóan lehet vele sütni-főzni, egészséges és természetes, így a kulináris konyhákban is megtalálhatjuk ezt az alapanyagot.