+36-1/256-1674 | info@acsokolades.hu

+36-1/256-1674 | info@acsokolades.hu

Kislexikon

Fehér csokoládé

2023.12.11 08:00
Fehér csokoládé

Csoki vagy nem csoki? Ez itt a kérdés...

A fehér csokoládé nem tartalmaz kakaómasszát, innen van jellegzetes elefántcsont színe. Kakaóvaj, cukor és tejpor megfelelő arányú vegyítéséből előállított szilárd készítmény, ami bár nem csokoládé, a köztudatban mégis annak nevezik. Ezen kívül egyéb édesítőszer és lecitinek szintén használatosak a nagyipari fehér csokoládé készítésben, melyek a kész termék állagát és eltarthatóságát szolgálják.

A kakaóvaj olvadáspontja (35°C) elég magas ahhoz, hogy szilárdan tartsa a fehér csokoládét szobahőmérsékleten, de elég alacsony ahhoz, hogy szétolvadjon a szánkban. A fehér csokoládé szerkezete hasonló a tejcsokoládé szerkezetéhez.

Bár először Hebert Candies mutatta be ezt a terméket 1955-ben, mégis a Mars Incorporated kezdett el foglalkozni előállításával az Amerikai Egyesült Államokban. Európában már egy évvel korábban kapható volt a boltokban fehér csokoládé. A termék akkor lett igazán népszerű, amikor a Nestlé "Alpine White Chocolate" néven kezdett el fehér csokoládéból készült csokoládészeletet forgalmazni Amerikában.

A fehér csokoládé nélkülözhetetlen összetevői a kakaóvaj, a tejpor és a cukor. A szabályozások előírják, hogy a piacon mi adható el fehér csokoládéként: az Egyesült Államokban súly alapján legalább 20% kakaóvajat, 14% tej szárazanyagot, legalább 3,5% tejzsírt és kevesebb mint 55% cukrot és egyéb édesítőszert kell tartalmaznia. Az Európai Unió ugyanezeket az értékeket használja, azonban nem szabja meg a cukor és az édesítőszerek mennyiségét.

A fehér csokoládé összetevőinek arányát látjuk a képen: a legnagyobb százalékban van a tejpor, a cukor és a kakaóvaj aránya változó és a legkisebb mennyiségben van a lecitin és az egyéb fűszer/ízesítés.

 

Táblás fehér csokoládé termékeink ITT érhetőek el.