+36-1/256-1674 | info@acsokolades.hu

+36-1/256-1674 | info@acsokolades.hu

Kislexikon

Turrón

2024.03.04 08:00
Turrón

A Spanyolok eledele...

A turrón jellegzetes spanyol édesség, mely mézből, cukorból, tojásfehérjéből apróra vágott vagy darált pirított mandulából vagy egyéb diófélékből készül. A cukrot és a mézet összeolvasztják és hozzákeverik a tojásfehérje habot, a fűszereket, gyümölcsöket és az őrölt csonthéjast.

Több országban is elterjedtek a különböző fajtái, például Olaszországban, Peruban és a Fülöp-szigeteken. A legrégebbi receptje a 16. századból származik. Közép-Európai országokban az édesség egyik fajtáját törökméznek nevezik. Különösen nevezetes az alicantei és a jijonai turrón (ez utóbbi lajstromozott eredet megjelölés).

Az első, úgynevezett fehér nugátot minden valószínűség szerint valamikor az 1400-as évek elején készítették Cremonában tojásfehérje és méz felhasználásával. Ennek kifinomultabb változatával büszkélkedik az 1700-as évek elejétől az észak-provence-i város, Montélimar, amelynek nugátja a környékre nem oly sokkal korábban telepített mandulafáknak köszönheti megszületését.