+36-1/256-1674 | info@acsokolades.hu

+36-1/256-1674 | info@acsokolades.hu

Kislexikon

Temperálás

2024.04.11 08:00
Temperálás

Mi is a temperálás és miért olyan fontos?

A temperálásnak elsősorban a csokoládé kinézete, állaga, olvadékonysága és eltarthatósága miatt van jelentős szerepe. Selymes fényt és csodálatos roppanó hangot ad a csokoládénak amikor letörünk belőle egy kockával.

Olyan fizikai folyamat amely során a csokoládé kristályszerkezete átalakul. A csokoládémasszát három különböző hőmérsékletre hevítik fel majd hűtik le. A hőfok minden esetben attól függ, hogy éppen milyen csokoládéról van szó (tej, ét vagy fehér...).

A három lépés a következő: az első lépésben lebomlik a csokoládé addigi kristályszerkezete, a másodikban kialakul egy új szerkezet a harmadikban pedig egy kivételével minden kristályosodási folyamat megszűnik, és csak a legideálisabb V. fázisú kristályszerkezet marad meg. Mivel a kakaóvajnak egyszerre hat kristályosodási fázisa van, a temperálás során az első négy lebomlik és csak az ötödik fázis marad meg ami a fényes, roppanós és testhőmérséklet alatti olvadáspontot hordozza magában. A hatodik fázis a csokoládé hosszas tárolásával fog megjelenni: megkeményedik és lassan fog olvadni.

Ha a temperálást elrontjuk az nagyon hamar kiderül. A csokoládé kihűlésével csúnya fénytelen, matt vagy egyenesen fehér réteg alakul ki a tetején, amely a kakaóvaj kicsapódását mutatja.

A temperálást a kis kézműves manufaktúrákban (vagy otthon) egy márvány lapon végzik. A hőmérővel gondosan ellenőrzött csokoládét a megfelelő hőmérsékletre melegítik gőz felett, majd a márványlapra öntik és egy spatulával addig mozgatják, amíg fokozatosan ki nem hűl. Majd ezt ismétlik meg még kétszer. A nagy gyárakban természetesen ez a módszer nem kielégítő, mivel egyszerre csak kis mennyiséget lehet így temperálni, ezért ezeken a helyeken úgynevezett "temperálógépet" használnak.

Ezek után már gyakorlatilag elkészült a csokoládénk, már csak az utolsó mozzanatok vannak hátra: az öntés és a csomagolás.

A még folyékony, de már temperált csokoládét azonnal a megfelelő formába öntik, legyen az tábla, figura vagy egyéb desszert. A megszilárdult csokoládét ezt követően általában alufóliába csomagolják, mert ez megfelelő védelmet biztosít, majd következik a díszes papír/karton csomagolás, amely számos kívánatosabbnál-kívánatosabb mintát és ezzel végleges külsőt ad a terméknek.