+36-1/256-1674 | info@acsokolades.hu

+36-1/256-1674 | info@acsokolades.hu

Kislexikon

Blond

2023.12.14 08:00
Blond

A csokoládék szőkesége...

Ha már felsorolásra kerülnek a csokoládé fajták, mindenképpen érdemes szót ejteni egy különlegességről a Blond csokoládéról. Bár önmagában sajnos nem tesz ki egy kategóriát, azért mi szántunk rá egy bejegyzést, hogy tisztázzuk, pontosan mi is ez, mert nagyon finom.

Alapvetően a fehér csokoládé kategóriájába tartozik, annak egy változata, ami nem is olyan régen létezik.

A francia - méltán híres - Valrhona csokoládégyár nevéhez fűződik feltalálása. Történetük szerint egy véletlennek köszönhető a Blond létrejötte: állítólag egy alacsony lángon felejetett fehér csokoládéból született. A fehér csokoládéban lévő magas mennyiségű cukor a hosszú és lassú hőkezelés folyamán karamellizálódik, ennek következtében egy egészen lágy szőkés, arany színt és karamellás, enyhén pirított ízt kap. Ebből kifolyólag tehát nem tartalmaz más összetevőket mint a fehér csokoládé (kakaóvaj, cukor, tejpor), pusztán az elkészítése igényel további lépéseket.

Természetesen egy új csokoládé elkészítése nem ilyen egyszerű. Bár az ötlet megszületett, valójában a Valrhona további 8 évet szánt a szőke csokoládé fejlesztésére amelynek köszönhetően megszületett a Dulcey. Nevét karamellás ízéről kapta. A spanyolok egyik kedvenc tejkaramellája a "dulce de leche" elnevezésből ered, de a köznyelvben a blond, a szőke csokoládé vagy karamellizált fehér csokoládé néven ismerjük.