+36-1/256-1674 | info@acsokolades.hu

+36-1/256-1674 | info@acsokolades.hu

Blog

Kakaóöv

2023.11.06 08:00
Kakaóöv

Nem terem akárhol a kakaó...

A "kakaóöv" a kakaó termő területét hivatott jelölni. Bár a kakaó eredetileg Dél-Amerikából származik (lásd: "Kakaó, kakaófa, kakaógyümölcs és a kakaóbab"), napjainkra már 5 földrészen is megterem. A kakaó az Egyenlítőhöz közeli forró és párás éghajlatot kedveli. A jó terméshez azonban különleges körülményeket kell a számára teremteni és ez bizony nem lehet akárhol.

A "kakaóöv" az Egyenlítőtől északra és délre is mintegy 2000 km széles sávot jelent, azaz a 20. szélességi körön belül uralkodó forró, párás éghajlatot. Közép- és Dél Amerikában, Afrikában, Dél- Kelet Ázsiában és Ausztráliában. Őseredetét tekintve azonban a legjobb minőséget adó kakaófa ültetvények Dél-Amerikában találhatók.

Az öv peremein már sokkal nehezebb megfelelő minőségű növényt termeszteni, ezen kívül pedig szinte lehetetlen. Természetesen néhány példány mesterséges körülmények között is megél, például üvegházakban, de ipari termesztésre ez a módszer nem igazán alkalmas magas költségei miatt. Az éghajlati sajátosságok mellet nagyon fontos a kakaófa számára megfelelő mikroklíma is, amelyet mesterségesen nem lehet létrehozni, ezért az így termesztett kakaó silány minőségű lesz.