+36-1/256-1674 | info@acsokolades.hu

+36-1/256-1674 | info@acsokolades.hu

Blog

Törökméz

2024.02.26 08:00
Törökméz

Ide nézz...

A törökméz sokunk gyermekkorának vásáros, búcsús emlékeinek egyik meghatározó eleme. 20-30 év távlatából is ha megízleljük máris a körhintán érezzük magunkat.

Ez a negédes nyalánkság valójában nem egy autentikus török csemege, örmény eredetű édesség, amely az egész Balkánon nagyon elterjedt volt már a 15. században. Innen került át Törökországba és egyéb keleti régiókba, azonban ezeken a helyeken kissé máshogy készítik. Inkább mandulával és szezámmaggal dúsítva fogyasztják. A mostani receptek többsége szódabikarbónát tartalmaz, ami feltehetőleg már egy modernebb újítás, eredetileg tojásfehérjehabbal készült. Ilyen és olyan receptekkel is találkozhatunk az interneten.

Magyarországra az 1500-as években érkezett a hódító török seregekkel, nálunk ők honosították meg, és magyar elnevezése is innen ered. A magyar ízlésnek talán egy kicsit túlságosan is édes finomságra szó szerint örökre ráragadt a „törökméz” elnevezés. Külföldön egyébként „cinder toffee” vagy „honeycomb” névre is hallgat ami megtévesztő lehet mert ezt a szót a lépesmézre is használják ám a kettő első ránézésre oly hasonlóságokat mutat, hogy talán ez nem annyira meglepő.

Ahogy az angol „toffee” elnevezésből is látszik, ez egyfajta karamell, hiszen cukor vagy méz az alapja. Vitatkoznak arról, hogy vajon eredetileg melyik lehetett benne… talán ez sosem derül ki, azonban egy biztos: az igazán finom törökmézbe jó ha teszünk mézet mert sokkal finomabb lesz az íze és a kissé furcsa szódabikarbóna ízt is elnyomja.

Téved, aki azt hiszi, hogy az elkészítéséhez laboratóriumi körülményekre van szükség. Az alábbiakban Nigella Lawson receptjét olvashatjátok:

Hozzávalók:

  • 10 dkg cukor
  • 4 ek méz
  • 1,5 tk szódabikarbóna
  • sütőpapír

A mézet összekeverjük a cukorral és nagy lángon összeolvasztjuk. A tűzön már nem szabad kavargatni, csak az edényt rázogatni. Addig hagyjuk rotyogni, míg szép karamelles színe nem lesz. Lehúzzuk a tűzről, gyorsan elkeverjük benne a szódabikarbónát és a masszát egy sütőpapírra öntjük. Tényleg gyorsnak kell lenni mert a szódabikarbóna elég hamar hatni kezd a keverékben. Hagyjuk teljesen kihűlni. Vágni nem egyszerű mert törik, de szép rusztikus lesz. Teljesen ropogós és mellőzi a ragacsosságot. A ropogósság megőrzésének érdekében célszerű fémdobozban tárolni.