+36-1/256-1674 | info@acsokolades.hu

+36-1/256-1674 | info@acsokolades.hu

Blog

Mozart golyó

2024.02.15 08:00
Mozart golyó

Mitől Mozart a Mozart golyó és mitől golyó ha talpa van?

A napjainkra oly nagy világhírre szert tett "Mozartkugel"-t (magyarul Mozart-golyó) egy salzburgi cukrász, nevezetesen Paul Fürst találta fel 1890-ben. Találmányával az 1905-ös párizsi világkiállításon aranyérmet szerzett.

Mint az köztudott, a salzburg-i születésű zeneszerző Wolfgang Amadeus Mozart, rajongott mindenféle bonbonért és édességért, amit előszeretettel és igen gyakran fogyasztott. Ő ihlette meg a róla elnevezett édességet, mely épp olyan különleges, mint a géniusz szimfóniái: időtlen és harmonikus.

  

Herr Fürst eredeti édessége kézzel készült golyó formájú volt belsejében pisztáciával dúsított marcipángolyóval amelyet vastag nugátkrém réteggel vett körbe, majd a végén egy pálcika segítségével étcsokoládéba mártott.

Sajnos a Frürst cég elövette azt a hibát, hogy elmulasztotta a termék és a csomagolás szabadalmaztatását. Mivel a termékre olyan nagy volt az érdeklődés hamarosan további salzburgi cukrászdák is elkezdték gyártani, azonban az eredetitől kissé eltérő recepttel. Az édesipar már az I. világháború előtt megkezdte a nagybani előállítást is. Amikor piacra kerültek a gyakran silány, olcsóbb másolatok Salzburgban szerzői jogi vita robbant ki a Mozart-golyót előállító cukrászdák között. Ez a nézeteltérés országos szintű versengéssé nőtte ki magát, sőt osztrák-bajor gazdasági háborúvá, amelynek ügyét az Európai Közösség elé is felterjesztették.

Sosem a recept volt a vita tárgya, inkább az egyedüli forgalmazás és az export joga, a csomagolás jellege és színe, valamint a „Mozart-golyó“ elnevezés, illetve a „valódi“, az „eredeti“ és a „salzburgi“ jelzők használatának joga.

Végül Norbert Fürst, a feltaláló dédunokája diadalmaskodott. 1996-ban harmadfokon pernyertes lett egy neves riválissal szemben és azóta ő az egyetlen gyártó, aki "Original Salzburger Mazartkugeln" néven jogosult forgalmazni termékét.

 

Fürst úr cukrászdája Salzburgban a mai napig működik, a város négy különböző pontján, az eredeti kézzel készült bonbon ma is kizárólag itt kapható ennek következtében ára elég borsos. Azonban figyelembe kell vennünk, hogy nem csak egy édességet kóstolhatunk, hanem magát a történelmet is. Receptúrájuk 1890 óta változatlan.

Nugátkrém, marcipán és csokoládé - ennek a három alkotóelemnek a tökéletes elegyeként született meg a Mozart golyó, melyet a többi gyártó kissé átformált. Megfigyelhető, hogy ezeknél a termékeknél az arányok fordítottak, sok gyártónál belül van a nugát golyó, az van bevonva mandula és/vagy pisztácia marcipánnal. Illetve nem mindegyik gyártmány golyó formájú, több félének is talpa van (pl.: Reber). Nagyipari jelenség az is, hogy e cégek kínálatában nemcsak golyó formájú édességeket találunk, hanem táblás csokit és sok egyebet is - ráadásul további fantázianevekkel is illették a különböző változatokat, Mozart felesége Constanze és sok más hozzáköthető személy portréképét felhasználva.

Bár számtalan gyártó készíti ezt az édességet különböző receptúrák alapján, az alapanyagok mindegyiknél megegyeznek: pisztácia és mandula marcipán, nugát és csokoládé. A titok azonban a minőségben és az arányokban rejlik. Az általunk forgalmazott Reber Mozart Kugel receptúrája több mint 100 éve, változatlan.