+36-1/256-1674 | info@acsokolades.hu

+36-1/256-1674 | info@acsokolades.hu

Blog

Krumplicukor

2024.02.05 08:00
Krumplicukor

Egy nagy vásári kedvenc...

A krumplicukor eredetéről sajnos nem igen tudunk semmit. Nem igazán vannak feljegyzések róla, hogy ki vagy mikor jutott arra a felfedezésre, hogy amit csinált, az igazából nagyon finom.

Amiről beszélünk, az tulajdonképpen egy egyszerű cukor (D-glükóz, szőlőcukor) amely például a burgonyában megtalálható keményítő lebontásával (hidrolízisével) lehet előállítani. Pontosabban a keményítő híg savval, nyomás alatt történő főzésével érik el. Az így nyert oldat bepárlásával kapjuk meg a lehűlés utáni kristályosan megdermedt terméket, a krumplicukrot. Elkészítése komoly kémiai tudást igényel, ezért házilag nem szokás elkészíteni.

A szőlőcukrot a sejtjeink közvetlenül tudják felvenni, azt energiaforrásként felhasználni. Egyszerű szénhidrát, amelyre a szervezetünk összes sejtjének szüksége van. Rengeteg féle felhasználási területe van fiatal korunk kedvenc vásári csemegéjének. Édességekben, csokoládékban, energia szeletekben használatos édesítésre cukor helyett. Cukorbetegek használják a nagyon alacsony vércukorszint, a hipoglikémia kezelésére és ezen kívül sportolók veszik magukhoz gyakorta a sporttevékenységet támogató, állóképességet fokozó hatása miatt. Mindkét csoport a gyorsabb inzulinreakció kiváltása végett használja.