+36-1/256-1674 | info@acsokolades.hu

+36-1/256-1674 | info@acsokolades.hu

Kislexikon

Chuao

2023.11.20 08:00
Chuao

Venezuela királynője...

A különleges termény nevét egy venezuelai félszigetről kapta. Az ültetvények fái hosszú évszázadok során alkalmazkodtak ezen termőhely sajátosságaihoz.

A Chuao ültetvény termése természetes úton keresztezett Criollo és Forastero hibrid. Sokáig ennek az ültetvénynek az erőteljes aromákkal rendelkező termését arra használták, hogy más – kevésbé különleges aromájú – kakaó termésekkel keverjék össze, ezzel javítva minőségükön.

Alessio Tessieri nevéhez fűződik, hogy az ültetvény termését önállóan használják csokoládé készítéséhez. Tessierinek nem volt könnyű dolga, ugyanis biztosítani szerette volna az ültetvény és annak termése kizárólagosságát és feldolgozási jogát saját maga és csokoládé gyára számára. Hosszas harcot kellett vívnia egyes francia cégekkel, közvetítőkkel és magával a venezuelai kormánnyal is, mire végre megállapodást tudott kötni az ültetvényen gazdálkodó szövetkezettel.

 A megállapodásban kikötötte, hogy közvetlenül a termelőknek fizet négyszeres árat, amennyiben azok továbbra is minden munkafázist kézzel végeznek az ültetvényen, az évszázados módszerek szerint. Együttműködésük a mai napig életben van a körülbelül 1500 lakosú kisvárosban, ahol nemzedékek óta mindenki az ültetvényen dolgozik.

A 140 hektáros ültetvény évi 14 tonnás termése elenyészőnek számít, mégis itt terem a világ egyik leghíresebb kakaója. Az erőteljes aromájú kakaó megszelidítése nagy kihívást jelentett Tessierinek. Egyetlen másik csokoládéhoz sem hasonlítható módon, a Chuao aromája húsz napos "érlelés" után teljesedik ki igazán. A szilvás jegyek különlegesen kerek csokoládéízben teljesednek ki, melyeket hosszan tartó vörös gyümölcsös utóíz tesz teljessé. Napjainkban már nincs meg Tessieri kizárólagossága, ennek ellenére nagyon kevesen gyártanak belőle csokoládét mert tábláiért borsos árat kérnek a kereskedők.