+36-1/256-1674 | info@acsokolades.hu

+36-1/256-1674 | info@acsokolades.hu

Kislexikon

Ruby

2023.12.04 08:00
Ruby

Igazi rejtély...

A 2017-es szenzáció, a Ruby kakaóbab létezése, jelenléte igen sok fejtörést okozott a szakértők számára, pontos titkát a mai napig nem sikerült megfejteni, pusztán feltételezéseink vannak a Barry Callebaut csokoládé óriás tulajdonában lévő kakaó fajtáról annak homályos nyilatkozatai alapján.

De térjünk vissza egy picit az elejére. Mint azt korábban is írtuk a "Kakaó fajták" szócikkünkben a kakaó növények genetikai sokszínűsége és keveredése miatt azt igen nehéz rendszerezni. Ennek pusztán egyetlen oka van: a különböző fajok kompatibilisek egymással, így pillanatok alatt létrejöhetnek természetes és emberi beavatkozással is keresztbe porzások. Azaz ha nagyon végletekben akarjuk megfogalmazni: nincsen két egyforma fa és két egyforma gyümölcs sem. Hozzávetőlegesen a külső tulajdonságaik alapján be lehet őket sorolni fő fajokba, és általában egy területen nagyjából azonos fák teremnek, de itt is lehetnek eltérések, a legjobb hasonlat egy család. Hiába ugyan az az anya és az apa, a gyerekeik mégis különbözőek, mert a gyerekekben nem lehet 100%-ban azonos a génállomány, nem ugyan azok a genetikai markerek fejlődnek ki. Ebből kiindulva a világon több ezer hibrid kakaó fajta létezhet, sokszor maguk a termelők sem tudják pontosan mit termesztenek. Ráadásul mivel egy olyan terményről beszélünk amelynél kiemelten fontos az őt körülvevő mikroklíma, talaj és az éghajlati jellemzők, mindez még tovább bontja a kakaóbabok közötti különbséget.

Így létezhet, hogy időnként feltűnik egy-egy új kakaó fajta. Természetesen ezek a "gyerekek" csoportjába sorolandók ha a családos hasonlatnál akarunk maradni. A Ruby kakaó is sorolható valamelyik fő fajtába, csak nem tudjuk melyikbe... A nyilatkozatok csak addig terjednek ki, hogy elmondják, a Ruby kakaóbab a három létező botanikai kakaóbab fajták egyikének felhasználásával jött létre és hogy 100%-ban GMO (azaz génmódosítás) mentes.

Amit tehát tudunk: A Ruby egy természetes hibrid alfaj, amely szabadalma a Barry Callebaut cég kezében van, vagyis kizárólag ők termeszthetik. Ezt Ecuadorban, Brazíliában és Elefántcsontparton teszik. Saját elmondásuk szerint egyedülálló éghajlati viszonyokra van szükség a termeléshez (páratartalom, hőfok, napfény és talaj), amely ezeken a területeken megfelelő.

A rejtély tovább folytatódik a belőle készült Ruby csokoládéban.