+36-1/256-1674 | info@acsokolades.hu

+36-1/256-1674 | info@acsokolades.hu

Kislexikon

Kakaó fajták

2023.11.09 08:00
Kakaó fajták

Bizony... több is van!

A kakaót nagyon nehéz rendszerezni genetikai sokszínűsége és keveredése miatt. A különböző nemesítések és keresztezések végett akár több ezer hibrid is létezhet, mivel nagyon könnyű keresztbe porzással, vagy oltással alfajokat létrehozni. Ezeknek a keresztezéseknek különböző okai vannak, például, hogy a termesztők igyekeznek minél nagyobb hozamot elérni, esetleg szeretnék ha a fájuk ellenállóbb lenne a betegségeknek, vagy jobb, intenzívebb aromát várnak el. A túlegyszerűsített kategóriák és a fajták sokfélesége következtében sok termelő nem is tudja pontosan, hogy milyen fajta kakaó terem a földjén.

Néhány fajtából finomabb, aromásabb csokoládé készíthető, bár a termőtalaj, a mikroklíma és az éghajlat ugyan olyan fontos szerepet játszik a végtermék minősége szempontjából, emellett természetesen kiemelkedően fontos az emberi tényező, így a termelő és a csokoládé készítőjének szakértelme is. A legkiválóbb minőségű kakaóbabokból is készülhetnek silány csokoládék, míg egy kiváló szakember kezében, a kevésbé jó minőségű kakaóbabokból is lehet ízletes és finom csokoládé.

Az igazán prémium minőségű úgynevezett "bean to bar" vagy "tree to bar" csokoládék attól olyan különlegesek, hogy a csokoládémesterek személyesen választják ki a csokoládéjukhoz legmegfelelőbb termőterületet és csak onnan vásárolnak, illetve nyomonkövetik a betakarítást, hogy így biztosítsák a legjobb minőséget vásárlóik számára.

Azonban van néhány jellemzőbb faj, amelyet megkülönböztetünk. A linkekre kattintva lehet részletesebben megtekinteni egyet-egyet.

- Arriba/Nacional

- CCN-51

- Chuao

- Criollo

- Forastero

- Porcelana

- Ruby

- Trinitario