+36-1/256-1674 | info@acsokolades.hu

+36-1/256-1674 | info@acsokolades.hu

Blog

Porcelana

2023.11.30 08:00
Porcelana

A "fehér" kakaó...

A Porcelana a világon az egyik legnagyobb becsben tartott, legritkább kakaófajta. Nevét a nyers kakaóbab jellegzetes fehér színéről kapta (a Forastero kakaóbabok általában lila színűek). Termése halvány, piszkosfehér színű, sima és gömbölyded.
A fermentáció után mind a két kakaóbab színe barna lesz.

A Porcelana a Criollo kakaó alfaja. A Criollo a világ össztermelésének 1%-át adja, nehezen termeszthető kényes ősi kakaófajta. Ezen belül is a Porcelana nagyon kis mennyiségben található meg.
A hektáronkénti terméshozam 150-200 kg ezzel szemben a bőtermő fajták az 500-1500 kg-ot is elérhetik. Nagyon jellegzetes diós, mogyorós, pörkölt csonthéjasokra emlékeztető jegyei vannak, és nagyon mély kakaós aromákkal egészül ki.
Egyetlen kakaófajta sem rendelkezik hasonló karakterekkel.

Ritkán készül belőle önállóan csokoládé, ha mégis nagyon magas ára miatt általában 25-70 grammos kiszerelésben. Táblái általában sorszámozottak, annyira ritkák. Nem túlzás azt állítani, hogy szinte "aranyárban" mérik. Azonban megéri minden falatért kinyitnunk a pénztárcát, ugyanis ritka és különleges élményben részesül az, aki kóstolhatja ezt a különlegességet.