+36-1/256-1674 | info@acsokolades.hu

+36-1/256-1674 | info@acsokolades.hu

Blog

Rainforest Alliance

2024.03.11 08:00
Rainforest Alliance

Mit jelent a békás logó?

A Rainforest Alliance egy nemzetközi non-profit szervezet, amelynek munkatársai több mint 20 országban jelen vannak, és több mint 70 országban tevékenykednek is. 1986-ban alapította Daniel Katz amerikai környezetvédelmi aktivista, aki az igazgatótanács elnöke.

Az üzleti élet, a mezőgazdaság és az erdők találkozási pontján tevékenykednek annak érdekében, hogy a felelős üzletet új normává tegyék. Szövetséget építenek az erdők védelmére, a gazdálkodók és erdei közösségek megélhetésének javítására, emberi jogaik előmozdítására, valamint az éghajlati válság enyhítésére és az ahhoz való alkalmazkodásra.

Jövőképük a sokszínűségről, a méltányosságról és a befogadásról szól. Küldetésük egy olyan világ, ahol az emberek és a természet harmóniában élnek egymással. A Rainforest Alliance egy fenntarthatóbb világot igyekszik megteremteni a társadalmi és piaci erők felhasználásával a természet védelmére, valamint a gazdálkodók és erdei közösségek életének javítására.

A különböző szövetségek összehozásával mélyen gyökerező változást végeznek korunk legégetőbb társadalmi és környezeti kérdéseiben. Már bevált és mérhető megoldásokat vezetnek be a helyszíneken, és innovatív új módszereket tesztelnek a változás előmozdítására.

Emberek és szervezetek tízezrei a világ minden tájáról pénzügyi hozzájárulást nyújtanak a Rainforest Alliance-nak, lehetővé téve munkájukat. Olyan irányelveket dolgoztak ki, amelyek biztosítják programjaik átláthatóságát, integritását és elszámoltathatóságát.

A vállalkozások, amelyek megfelelnek a szigorú fenntarthatósági követelményeknek jogosultak használnia Rainforest Alliance logóit, védjegyeit, hogy a termékeik és szolgáltatások megkülönböztethetőek legyenek a globális piacon. 

Több mint 100 fajta termény (kávé, kakaó, tea, citrusok, banán, pálmaolaj, virág stb.) nyerheti el a Rainforest Alliance Certified™ logó használatát, amennyiben a farm gazdálkodása megfelel az 1970-es évek óta működő Sustainable Agriculture Network (SAN) követelményeinek. A minősítést tulajdonképpen a SAN biztosítja. Egy minősített gazdaságban tilos az erdőirtás, kötelező a megfelelő talajvédelmi technikák alkalmazása, védeni kell az őshonos ökoszisztémát, minimalizálni szükséges az energia, víz és agro-kemikáliák használatát, csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását. A szervezet tréninget és technikai segítséget is nyújt a megfelelő gazdálkodási formák kialakításhoz. 

Fontos, hogy nem magát a terméket, terményt, hanem a farmot, gazdaságot minősít a szervezet, ezért a leggyakrabban a logók mellet a következő kísérő szöveg is található: „Rainforest Alliance Certified ™ gazdaságból származik”.

Az erdőgazdálkodások, amelyek megfelelnek a fenntartható erdőgazdálkodókat tanúsító Forest Stewardship Council (FSC) követelményének, szintén jogosultak használni a Rainforest Allience Certified™ logót az FSC emblémával együtt. 

Hasonlít a Fair Trade minősítéshez, ugyanakkor az esőerdők kiemelt védelme miatt, erősebb a természetvédelmi vonatkozása. Kiemelten fontos a Rainforest Alliance számára a fogyasztók tudatosságának erősítése, különösen a gyerekek oktatása.

Számtalan termékünk viseli a Rainforest Alliance logóját.