+36-1/256-1674 | info@acsokolades.hu

+36-1/256-1674 | info@acsokolades.hu

Blog

UTZ

2024.03.14 08:00
UTZ

A fenntartható gazdaságok védjegye.

Az UTZ Certified egy fenntarthatósági program kávét, kakaót és teát termelő farmerek számára, amely keretében meglévő, ismert márkájú termékeket gyártó és forgalmazó cégekkel működhetnek együtt.

A programban részvevő gazdaságok jobb termelési és mezőgazdasági gyakorlatokat sajátíthatnak el, biztonságos és egészségre nem ártalmas munkakörülményeket teremthetnek, és környezetvédelmi szempontok figyelembe vétele mellett dolgozhatnak fenntartható talaj, -víz és energiahasználat mellett.

Ahhoz, hogy egy gazdaság részt vehessen a programban és használhassa az UTZ logót, szigorú követelményeknek kell megfelelni, amelyet egy független szervezet ellenőriz. Az egyik fontos előírás, hogy ezekben a gazdaságokban nem lehet gyermekeket dolgoztatni. A program oktatási és tanácsadási elemeket is tartalmaz, az edukáció révén pedig a gazdák jobb terméshez, magasabb jövedelemhez jutnak ezzel biztosítva megélhetésüket.

Gyakran kritizálják az UTZ szervezetet amiért az nem ír elő minimum árat a farmerek termékeiért, azonban meg kell értenünk, hogy az UTZ program követelményrendszere elsősorban a fenntartható gazdaságokért küzd elősegítve bolygónk egészségét. Emiatt az UTZ program – bár nagyon hasonlít a Fair Trade programhoz – gyengébbnek minősül, ennek ellenére egy nagyon fontos szervezet.

Napjainkra már rengeteg márka termékein megtalálhatjuk a logót. 2014-óta a kakaó tartalmú termékeknél már legalább 90%-os arányt kell képviselnie a minősített kakaónak, azonban a logót olyan termékek címkéjén is lehet használni, amelyek nem teljes egészében minősített gazdaságokból származnak.

UTZ termékeinket ITT találod.