+36-1/256-1674 | info@acsokolades.hu

+36-1/256-1674 | info@acsokolades.hu

Kislexikon

Étcsokoládé

2024.01.08 08:00
Étcsokoládé

"Nem tudsz mindenkit boldoggá tenni... nem vagy étcsokoládé!" - tartja a mondás...

Az étcsokoládé a csokoládénak azon fajtája, amely kakaómasszából, kakaóvajból és cukorból készül, tejport nem tartalmaz, ellentétben a tej és a fehér csokoládéval. A legtöbb gyártó tartósítás és állagjavítás céljából "emulgeálószereket" használ melyek lecitinek formájában kerülhetnek bele (szója vagy napraforgó). Az egyes márkák termékeiben drasztikusan eltérhet a kakaó, kakaóvaj és a cukor aránya, de ami az étcsokoládét különlegessé teszi, az egyértelműen a tej hiánya.

Országonként eltérő szabványtól függ, hogy hány százalékos kakaótartalomtól számít "ét-nek" egy csokoládé, azonban általános vélekedés, hogy minél magasabb a kakaótartalma egy csokoládénak, annál jobb a minősége. Ez persze valóban csak általánosítás, hiszen a csokoládé minősége nagy mértékben függ a kakaó minőségétől, fajtájától, a termőterülettől és a kakaó gyártói felhasználásától (lásd: "Csokoládé készítés" szócikk).

Az étcsokoládénak magas szintű antioxidáns tartalma van és a tejcsokoládékhoz képest viszonylag alacsony a cukortartalma. Éppen ezért egészségesebb, mint a többi fajtája. A csokoládénak tulajdonított temérdek jótékony hatás csak a jó minőségű étcsokoládéra jellemző.

Mitől jó minőségű egy étcsokoládé?

- Alapvető, hogy a kakaó százalék tartalma fel legyen tűntetve, emellett átlátható legyen az összetétel lista. A prémium csokoládé nem tartalmaz mesterséges aromákat és egyéb zsiradékokat (pl: pálmaolajat), melyet a drága és jó minőségű kakaóvaj pótlására használnak.

- A prémium csokoládéknál feltűntetik a kakaóbab fajtáját (lásd: "Arriba", "Chuao", "Criollo", "Forastero", "Porcelana", "Ruby", "Trinitario" szócikknél) és a termőterületet is (pl.: Venezuela, Madagaszkár stb...)

- Az igazán magas minőségű termékeknél (ezek általában a kézműves csokoládék) gyakran azt is láthatjuk, hogy a csokoládét hány órán keresztül konsírozták (lásd: "Konsírozás" szócikk) és hogy a terméket ízlelve milyen aromákat fedezhetünk fel bennük.

- Szintén fontos megnéznünk mielőtt választanánk egy tábla élvezetet, hogy az rendelkezik-e valamilyen nemzetközileg elismert minősítéssel. Ha például "European Chocolate Awards" matricát látunk arany, ezüst vagy bronz színben akkor biztosak lehetünk benne, hogy azt a terméket Európa legjobb csokoládé mesterei kóstolták és értékelték. A "FairTrade" logóval ellátott termékeknél a gyártó kizárólag méltányos keresekdelemből vásárol alapanyagot. BIO vagy Organikus minősítésekkel egyre gyakrabban találkozhatunk a polcokon, ha azonban valaki biztosra akar menni, akkor mindenképpen Dél-Amerikából származó terméket válasszon (pl.: Ecuador, Peru, Brazília), hiszen ezen a kontinensen őshonos a kakaó (lásd: "Kakaó, kakaófa, kakaógyümölcs és a kakaóbab" szócikk), más betelepített területeken nagyon gyakran használnak különböző organikus vagy mesterséges permeteket, hogy megvédjék a fákat a helyi ökoszisztémától (bogarak, rovarok, gombák stb.). Ezeken kívül léteznek különleges összetételű csokoládék amelyek nem tartalmaznak valamilyen összetevőt, például cukrot, glutént, laktózt stb. vagy valláshoz és életmódhoz köthető minősítésük van (kóser vagy vegán).

Ezeket a minősítéseket egyébként nagyon nehéz megszerezni, így a fogyasztó számára ezek a jelképek a megbízhatóságról árulkodnak.

Az étcsokoládé összetevőinek arányát látjuk a képen: a legnagyobb százalékban van a kakaómassza, a cukor és a kakaóvaj aránya változó és a legkisebb mennyiségben van a lecitin és az egyéb fűszer/ízesítés.

 

Táblás étcsokoládé termékeink ITT érhetőek el.